hits

N SKAL DET BLI ANDRE (KJTT)BOLLER

Back in the days, rett fr jeg som 21-ring flyttet til London for studere, s jeg en dokumentar om kjttindustrien. Den var s grotesk og hjerteskjrende at jeg tvert bestemte meg for slutte spise kjtt. I to og et halvt r spiste jeg ikke noen form for kjtt. Det var overraskende enkelt og i England var det allerede p den tiden ganske bra utvalg av vegetarprodukter som lyktes helt fint med imitere smaken av kjtt. Jeg husker jeg klarte lure min venn (hei, Andreas! ♥), en selvutnevnt kjttelsker, til tro at han spiste en helt vanlig burger, nr det i virkeligheten var en Quorn-burger - med null kjtt. Da var jeg ganske fornyd!

Det jeg imidlertid gjorde feil den gangen var at jeg, som sikkert de fleste andre unge studenter, ikke srget spesielt godt for f i meg et velbalansert kosthold. Jeg endte opp med spise fryktelig mye brd og pasta, fordi det var raskt og enkelt. I kantina p skolen var det kjtt i alle varmrettene bortsett fra fries. Da ble det mye fries. Etter de to rene som vegetarianer hadde jeg gtt opp nesten ti kilo og led sikkert av en viss grad av proteinmangel. S da jeg kom hjem p juleferie det siste ret, kjente jeg at motivasjonen for nekte meg selv ribbe (som er noe av det beste jeg vet!) var litt laber. 

Etter ribbesmellen begynte jeg spise kjtt, men holdt meg unna kylling i et par r til. Mten kyllinger behandles p er jevnt over s grusom at jeg rett og slett ikke orket tanken p bidra til industrien. Men s ble det med tid og stunder vanskelig holde p prinsippene. Komboen av nytral smak, magert og proteinrikt kjtt, og at det er s lett tilberede, gjr dessverre kylling til noe av det mest anvendelige man kan putte i handlekurven. Jeg spiste kylling i noen r, fr jeg s en ny dokumentar og sluttet igjen. De siste rene har vi bare spist kylling som kommer fra produsenter som informerer om at de tar dyrevelferd p alvor, bde nr kyllingene lever og nr de skal d. Det samme gjelder egg. 

Etter at vi fikk Pepsi har jeg imidlertid, i stadig kende grad, blitt opptatt av hvordan dyr har det i vr verden. Det har gradvis blitt tydelig for meg hvor jvlig det er av oss mennesker avle og oppbevare dyr i fangenskap, for s slakte dem foran hverandre, og putte dem i paihlet. Inspirert av Madeleine som har kastet seg ut i et vegansk kosthold n i sommer, begynte jeg tenke p gjre noe mer med det enn bare tenke p det. Vi chattet om det her om dagen, og da sa jeg til Madeleine at jeg vurderte g for en vegan challenge selv, men at jeg mtte vente til etter VM. Litt av moroa med se fotballkamper er tross alt spise burger og pizza og drikke l. Men s slo det meg hvor nasty jeg egentlig synes jeg er nr jeg tenker snn. Hvordan kan jeg bli s sint og lei meg nr noen behandler hunden sin drlig, men samtidig putte penger inn i en industri som holder dyr fanget p altfor sm arealer, for s lage mat av dem? Og da har vi ikke engang begynt snakke om hvor mange kjepper dette svineriet stikker i hjulene p miljvern og fattigdomsbekjempelse. Hvor lenge skal vi holde p snn? 

Jeg snakket med Jonas om det og han er (heldigvis!) enig: Vi gidder ikke vre en del av det lenger. Kall det idealistisk, si gjerne at vi kunne gjort mer, men som mantraet mitt var den gang jeg var vegetarianer og fikk sprsmlene skal du redde verden alene? og men du bruker jo skinnvesker?: Jeg vil bare vre en del av lsningen, og bidra med noe i stedet for ingenting. 

Fremover blir det slik: 

♥ Vi velger grnnsaker s langt det lar seg gjre
♥ Kjttet vi fr i oss skal aller helst komme fra jakt, ellers kun fra produsenter som uttalt har dyrevelferd som en hy prioritet
♥ Vi begrenser bruk av oppdrettslaks betraktelig

Nr vi n har gtt i gang i med en ny mte velge mat p, gjr vi det jo ikke med blanke ark. Vi har kjtt i bde kjleskap og fryser. Det skal vi naturligvis bruke opp, for er det noe som er en strre hn mot de dyrene vi vil verne om enn spise dem, er det jo kaste dem i spla. Derfor kommer jeg ogs til spise det jeg blir servert, om jeg er gjest et sted. Men fra n av skal jeg aldri velge meg mat som jeg vet er resultatet av industrialisert og organisert lidelse. 

ptr

Og dere, velkommen til min nye blogg! Jeg har inngtt et managementsamarbeid med Egmont People, s n er det p plattformen blogg.no og gjennom kanaler som side2.no, tv2.no og Kamille jeg kommer til vre synlig. Men adressen er den samme som fr (bde minalunde.no og minalunde.blogg.no frer deg hit) - og flger du meg p instagram og/eller liker facebooksiden min, gr du nok ikke glipp av nye innlegg.

Takk for at dere leser og sender meg s mange fine tilbakemeldinger! 💖

 

6 kommentarer

S gy at du er i gang! Tror det er noe lignende det du beskriver her, som jeg kommer til g videre med nr veganerutfordringen er over om to sm dager!

Yes, Madeleine! Jeg tenker at litt er bedre enn ingenting!

Jeg har faktisk fulgt nyaktig de samme prinsipper ang kjttspising som du beskriver her!

For min del har det imidlertid bare utviklet seg til bli slik, basert p at jeg er svrt opptatt av dyrevelferd, samtidig som jeg ikke ser noe galt rent prinsipielt i spise kjtt. Vi er faktisk ikke noe 'mer' enn en av planetens mangfoldige dyrearter vi heller, og naturen er n en gang ordnet slik at noen dyr spiser andre dyr. Det faktum at vi er utstyrt med hjrnetenner, samt er avhengig av kosttilskudd om vi skal f dekket alle behov gjennom et vegetarkosthold, taler sitt tydelige sprk; Vi, liksom vr nrmeste slektning, Chimpansen [hvorav det genetiske skillet kun er p skarve 1,4%], er ment fra naturens side ha kjtt inkludert i kosten.

Derimot er det en absolutt forutsetning at en skal ha respekt for det ta liv. For det frste; Det som drepes skal spises, og for det andre; Dyrene skal ha det godt mens de lever.

Jeg kjper dermed aldri kylling, med mindre det kan bevises at disse har ftt g fritt, med ute & inneplass. Videre gr jeg fullt inn for vite hva slags liv de dyrene kjttet kommer fra har hatt; De skal f.eks ha beitet ute, og maten skal ha vrt naturlig. Lik som deg, foretrekker jeg likevel vilt, for her foregr ting i det store & hele som det er ment gjre; Kjttet hentes fra naturen. :-)

Takk for god tilbakemelding, Gry! Fint se at vi er flere som tenker slik <3

S flott! Det er helt forferdelig hvordan dyr behandles, ogs i Norge. Dyrevelferd er riktignok bedre i Norge enn i mange andre land, men vi har ogs en lang vei g. Som mamma blir jeg fysisk drlig av tenke p kuer som en gang i ret blir inseminert, men som ikke fr vre mor for kalven sin. Den stakkars kua, og kalven, ruster og leter etter hverandre, for inne nytte. Kalven blir stengt inne i en liten bs, mens kua blir melket i ti mnd, fr hun skal insemineres igjen... alts, hjertet mitt grter!!

S er det ho flott at vi forbrukere tar noen valg, men mye av dette m skje p det politiske plan. Bndene m vre underlagt lover og regler, og mer tilskudd m nok ogs til... bde dyrevernsalliansen og Noah arbeider aktivt inn for dette.

Jeg ber om bedre tider for alle dyr, bde for dyrenes skyld, men ogs for milj og fattigdom, som du ogs nevner.

Takk for fin kommentar, Marthe! Jeg er helt enig med deg! <3

Skriv en ny kommentar