hits

Spis!

N SKAL DET BLI ANDRE (KJTT)BOLLER

Back in the days, rett fr jeg som 21-ring flyttet til London for studere, s jeg en dokumentar om kjttindustrien. Den var s grotesk og hjerteskjrende at jeg tvert bestemte meg for slutte spise kjtt. I to og et halvt r spiste jeg ikke noen form for kjtt. Det var overraskende enkelt og i England var det allerede p den tiden ganske bra utvalg av vegetarprodukter som lyktes helt fint med imitere smaken av kjtt. Jeg husker jeg klarte lure min venn (hei, Andreas! ♥), en selvutnevnt kjttelsker, til tro at han spiste en helt vanlig burger, nr det i virkeligheten var en Quorn-burger - med null kjtt. Da var jeg ganske fornyd!

Det jeg imidlertid gjorde feil den gangen var at jeg, som sikkert de fleste andre unge studenter, ikke srget spesielt godt for f i meg et velbalansert kosthold. Jeg endte opp med spise fryktelig mye brd og pasta, fordi det var raskt og enkelt. I kantina p skolen var det kjtt i alle varmrettene bortsett fra fries. Da ble det mye fries. Etter de to rene som vegetarianer hadde jeg gtt opp nesten ti kilo og led sikkert av en viss grad av proteinmangel. S da jeg kom hjem p juleferie det siste ret, kjente jeg at motivasjonen for nekte meg selv ribbe (som er noe av det beste jeg vet!) var litt laber. 

Etter ribbesmellen begynte jeg spise kjtt, men holdt meg unna kylling i et par r til. Mten kyllinger behandles p er jevnt over s grusom at jeg rett og slett ikke orket tanken p bidra til industrien. Men s ble det med tid og stunder vanskelig holde p prinsippene. Komboen av nytral smak, magert og proteinrikt kjtt, og at det er s lett tilberede, gjr dessverre kylling til noe av det mest anvendelige man kan putte i handlekurven. Jeg spiste kylling i noen r, fr jeg s en ny dokumentar og sluttet igjen. De siste rene har vi bare spist kylling som kommer fra produsenter som informerer om at de tar dyrevelferd p alvor, bde nr kyllingene lever og nr de skal d. Det samme gjelder egg. 

Etter at vi fikk Pepsi har jeg imidlertid, i stadig kende grad, blitt opptatt av hvordan dyr har det i vr verden. Det har gradvis blitt tydelig for meg hvor jvlig det er av oss mennesker avle og oppbevare dyr i fangenskap, for s slakte dem foran hverandre, og putte dem i paihlet. Inspirert av Madeleine som har kastet seg ut i et vegansk kosthold n i sommer, begynte jeg tenke p gjre noe mer med det enn bare tenke p det. Vi chattet om det her om dagen, og da sa jeg til Madeleine at jeg vurderte g for en vegan challenge selv, men at jeg mtte vente til etter VM. Litt av moroa med se fotballkamper er tross alt spise burger og pizza og drikke l. Men s slo det meg hvor nasty jeg egentlig synes jeg er nr jeg tenker snn. Hvordan kan jeg bli s sint og lei meg nr noen behandler hunden sin drlig, men samtidig putte penger inn i en industri som holder dyr fanget p altfor sm arealer, for s lage mat av dem? Og da har vi ikke engang begynt snakke om hvor mange kjepper dette svineriet stikker i hjulene p miljvern og fattigdomsbekjempelse. Hvor lenge skal vi holde p snn? 

Jeg snakket med Jonas om det og han er (heldigvis!) enig: Vi gidder ikke vre en del av det lenger. Kall det idealistisk, si gjerne at vi kunne gjort mer, men som mantraet mitt var den gang jeg var vegetarianer og fikk sprsmlene skal du redde verden alene? og men du bruker jo skinnvesker?: Jeg vil bare vre en del av lsningen, og bidra med noe i stedet for ingenting. 

Fremover blir det slik: 

♥ Vi velger grnnsaker s langt det lar seg gjre
♥ Kjttet vi fr i oss skal aller helst komme fra jakt, ellers kun fra produsenter som uttalt har dyrevelferd som en hy prioritet
♥ Vi begrenser bruk av oppdrettslaks betraktelig

Nr vi n har gtt i gang i med en ny mte velge mat p, gjr vi det jo ikke med blanke ark. Vi har kjtt i bde kjleskap og fryser. Det skal vi naturligvis bruke opp, for er det noe som er en strre hn mot de dyrene vi vil verne om enn spise dem, er det jo kaste dem i spla. Derfor kommer jeg ogs til spise det jeg blir servert, om jeg er gjest et sted. Men fra n av skal jeg aldri velge meg mat som jeg vet er resultatet av industrialisert og organisert lidelse. 

ptr

Og dere, velkommen til min nye blogg! Jeg har inngtt et managementsamarbeid med Egmont People, s n er det p plattformen blogg.no og gjennom kanaler som side2.no, tv2.no og Kamille jeg kommer til vre synlig. Men adressen er den samme som fr (bde minalunde.no og minalunde.blogg.no frer deg hit) - og flger du meg p instagram og/eller liker facebooksiden min, gr du nok ikke glipp av nye innlegg.

Takk for at dere leser og sender meg s mange fine tilbakemeldinger! 💖

 

POK, POK, POK!

La meg starte med si at jeg ikke akkurat tror jeg er noen pionr her jeg kommer trekkende med denne trendbolla av en middagsrett. De siste par rene har det knapt vrt mulig koble seg p internett uten f en pok bowl i fleisen. Men s kan det jo hende at flere enn meg har gtt rundt og fyst p denne herligheten, tenkt at det sikkert er vanskelig lage selv og forbannet det faktum at det ikke kjrer en foodtruck fra dr til dr akkurat der du bor og selger godsakene. Slik hadde nemlig jeg det i mnedene etter at jeg stiftet bekjentskap med denne hawaiiske gudegaven i London sommeren for to r siden.

Etter ha testet noen ulike oppskrifter har jeg landet p en egen variant, som p sett og vis er kjrlighetsbarnet til pok bowl og sashimisalat. Jeg lager den minst n gang i uka, i hvert fall om sommeren. Og da jeg la ut bilde av den p instagram her om dagen, var det en del som spurte om oppskrift, so here goes:

Som middag til to sultne voksne trenger du

  • 400 gram salma (eller annen fisk som kan spises rtt)
  • 2 dl jasminris
  • 1 avocado
  • 1/2 hjertesalat
  • 1-2 vrlk
  • en spiseskje sesamfr
  • en neve frisk koriander
  • en halv pakke frosne edamamebnner (tar halvannen time p kjkkenbenken tine)
  • 1/2 dl soyasaus
  • 1 ss riseddik
  • 1/2 lime
  • 2 ss cola (gr fint erstatte med pepsi max etc)
  • 1 fedd hvitlk (presset)
  • 1 ts fersk ingefr (presset)

Hakk halvparten av korianderen og skjr vrlk i ringer.

Surr hvitlk og ingefr raskt og p lav varme i et minutt eller to. Tilsett soyasaus, riseddik, lime og cola. La denne blandingen bli varm, men den skal ikke koke. Ta av plata og tilsett 1/4 av vrlken og hakket koriander (resten setter du p bordet du med stilk og blader). Bland sammen og ha over i en kald bolle.

Skjr fisken i kuber og legg den oppi sausen. Vend forsiktig og la st (om det er veldig varmt i rommet kan du dekke den med plastfolie og sette inn i kjleskapet) mens du tilbereder ris og legger frem grnnsakene.

Kok risen etter anvisning p pakken/posen.

Skjr salaten i strimler. Del avocadoen i terninger eller skiver og drypp litt lime over, slik at den ikke blir misfarget. Rist sesamfrene raskt i varm og trr panne. Trk av edamamebnnene og ha dem i en bolle. Annet tilbehr som passer godt i tillegg eller istedenfor er mango, strimlet rdkl, syltet rdlk, syltet ingefr, agurk, squash, skivet reddik og chili.

Sett frem alt p bordet, snn som du ville gjort med taco, s alle kan lage sin egen bowl slik de vil ha den. Du kan ogs la vre marinere fisken og servere ponzusausen ved siden av.

Jeg synes det passer best med farris eller l til. Bon apptit! 🌿

EN SMAK AV PERSIA

Som jeg skrev i forrige innlegg, er jeg flinkere til spise persisk mat enn jeg er til lage den. Men siden det ikke er srlig god tilgang p persisk mat her i Norge, og det er noe av det beste jeg vet, har jeg opp gjennom rene lrt meg noen enklere varianter av de klassiske rettene. Disse rettene har blitt til ved at jeg ringer mormor i Teheran, spr hvordan man lager den og den matretten, og hun forteller meg hva jeg trenger og hvordan jeg skal gjre det. S sier jeg at jeg ikke har tid og tlmodighet til lage mat i fem timer, og da forteller hun meg hvordan jeg kan lage en enklere versjon. Takket vre disse telefonsamtalene har jeg i lpet av de siste rene perfeksjonert en rekke matretter som gir en smak av det persiske kjkken, samtidig som de er tilpasset en norsk hverdag og utvalget i matbutikkene her. Ofte nr jeg inviterer venner og familie p middag eller nr jeg en gang i blant legger ut bilder av maten p Instagram, spr mange om oppskriftene. Derfor vil jeg fra tid til annen poste oppskrifter p persisk mat her p bloggen.

De aller fleste hovedrettene i det persiske kjkken bestr av ulike varianter ris og kjtt, kylling, fisk eller gryte. Men alle retter smaker forskjellig i ulike hjem og familier. Maten er nesten aldri sterk, da salt, gurkemeie og safran er det man ofte holder seg til nr man krydrer maten. For iranere er ris nrmest hellig. Uncle Bens eller annen ris du fr kjpt i vanlige dagligvarebutikker regnes IKKE som ris om du skal lage persisk mat. Nei, da m du kjpe ris som kommer i striesekk og det gjr du p en tyrkisk butikk e.l. Jeg pleier kjpe den som heter Two Diamonds, men andre typer basmatiris i striesekk funker ogs. Ogs andre ingredienser som trengs i persisk mat som du ikke finner p Rema eller Meny, finner du i de fleste tyrkiske butikker.

I dag laget jeg en rett som er bde sunn og enkel. Sabzi polo ba mahi (uttales sbzi pl ba mahi) betyr direkte oversatt urte-ris med fisk. Og det er akkurat dt det er. Da jeg var liten var denne en av mine to favorittretter. I Norge er det vanlig at barn ikke liker fisk, men snn er det ikke i Iran. Jeg mistenker at det er fordi iranere steker fisken snn at den som regel blir crispy og konsistensen blir lettere like. Selv gr jeg som regel for en mellomting og baker den i ovnen.

Dette trenger du (til to sultne voksne og et barn):

- 3 dl ris

- 6 dl vann

- salt

- 1 stor spiseskje smr

- 1 dill-plante

- 1 koriander-plante (kan slyfes eller erstattes av persille)

- 2 vrlk

- 3 fedd hvitlk

- 400 gram valgfri fisk, jeg synes det som passer best er laks, rret, steinbit (som i dag) eller skrei/torsk

- olivenolje

- 2 lime

- 1/2 teskje safran

- 1 sukkerbit

Slik gjr du:

1. Sett stekeovnen p 200 grader.

2. Ha risen i en gryte og skyll den med rennende vann. Gjr dette to ganger. Fyll s gryten med dobbelt s mye kaldt vann som ris. Sleng opp i en god klatt med smr og s mye salt du vil, fr du setter den p medium varme p platen.

2. Hakk dill, koriander og ett fedd hvitlk. Skjr vrlk i ringer. Nr risen koker skikkelig, ha dette oppi og rr godt. Sett p lokk.

3. La koke p medium varme til vannivet svidt er hyere enn risen. Det tar ca 5 minutter. Da skrur du ned plata (hvis varmeste er 10, skal du n ha den p 2 eller 3 - fra 5 da du kokte opp), tar et rent kjkkenhndkle og pakker inn grytelokket i det fr du setter det p.

4. Ta litt olivenolje oppi et ildfast fat og legg fisken p. Press to fedd hvitlk over, litt olivenolje og press en halv lime over. Ha maldonsalt og pepper over fr du setter inn. (Det grnne p fisken p bildet er restene av urter som var p skjrebrettet da jeg hakket hvitlken, du kan godt ta mer av dette p fisken fr du setter den inn i ovnen hvis du vil). Fisken kan ogs stekes i panne hvis du vil ha stekeskorpe, helt nydelig det ogs.

5. Mal safranen sammen med sukkerbiten og hell over bittelitt (max to spiseskjeer) kokende vann.

6. Risen er ferdig nr den er luftig og ikke vt lenger, ca 15 minutter etter at du skrudde ned varmen og kledde lokket med hndkle. Fisken tar ca like lang tid. Ta tre spiseskjeer av risen over i den flytende safranen og vend forsiktig, slik at risen blir gul. Dette legger du p toppen av resten av risen p serveringsfatet. Servr med limebter og salt til.

Som den urutinerte matbloggeren jeg er, glemte jeg ta bilde av det ferdig resultatet, men dette bildet fra det store internett viser omtrent hvordan risen ser ut nr den er ferdig.

Om du fr sabzi polo til overs, kan den oppbevares i kjleskapet opp til fire dager og serveres med bde kylling og kjtt.